
Druhy kávy a příprava
16. 8. 2012, 14:56
"Co si dáte k pití?" "Kávu." Nebuďte sami proti sobě! Vybírejte! Vždyť druhů kávy a způsobů její přípravy je tolik! objednejte si kávu laté s horkou mléčnou pěnou posypanou skořicí! Nebo vás více láká kopeček husté šlehačky zalitý vaječným koňakem? Alžírská káva je tu pro vás!
Druhy kávy a příprava
Druhů kávy je skutečně nepočítaně. Někteří už mají tu svou nej nej nej jasně zvolenou, jiní si pokaždé dopřejí jinou. Důležité je především, aby byla kávička správně připravená. Zapomeňte na řídkou vlažnou "obarvenou vodu" z konvice. Buďte na sebe hodní a chtějte to nejlepší. Ať už jste na šálek kávy vyrazili do kavárny či cukrárny, nebo si ji připravujete sami doma.
Nefalšované italské espresso
Pokud máte rádi „klasickou“ kávu, pravděpodobně si pod tímto
označením představujete opravdu dobré presso. A co znamená dobré?
Dostatečně silné, s výrazným aroma, plnou chutí, krásnou pěnou.
Italové jsou prý na presso odborníky. I názvy značkových káv jsou toho
důkazem. Dopřejte si Lavazzo, Segafredo, Illy. Stejně tak jako jsou pivnice
označeny vývěsními tabulemi s názvem značky piva, které točí, máte
dnes možnost vybírat, kde si dopřejete své oblíbené italské espresso
připravené přesně podle vašich představ.
Dodržujte postup přípravy kávy!
Pokud si například toužíte vychutnat arabskou kávu, nezapomeňte na
realitu, že s „klasickým českým turkem“ nemá nic do činění. Arabská
káva se připravuje ve speciální nádobě, která se nazývá džezva. V té
se nejprve smíchá mletá káva s vlažnou vodou a až poté putuje džezva na
plotýnku, kde se pozvolna zahřívá. Jedině dodžením tohoto postupu
přípravy dosáhnete požadované husté pěny na hladině pravé arabské
kávy. Užijte si ji klidně doma.
Bílá káva?
Mnozí milovníci kávy ji mají rádi s trochou mléka či smetany. Pozor na
druhy „bílých káv“. Káva laté je správně připravená jedině ve
vysoké průhledné sklenici, aby tak vyznělo její vrstvení. Silné espresso
na jejím dně se nesmí příliš smíchat s horkou mléčnou pěnou, dokud si
to sami nebudete přát. Vídeňskou kávu zase zdobí a především dochucuje
pravá smetana, rozhodně ne náhražka v podobě „šlehačky“ ve spreji!