
Káva Espresso
16. 8. 2012, 14:56
Druhů káv je skutečně nepočítaně. A to i v případě, že nyní máme na mysli způsoby a varianty jejich přípravy, tedy vaření, dochucení. O odrůdách kávovníků, místech, kde se plantáže nacházejí, metodách pražení nemluvě. Espresso, turek, alžír, laté, ...
Káva Espresso
Druhů káv bychom se skutečně nedopočítali. Každý, kdo pije kávu, má pravděpodobně tu svou oblíbenou, nejlepší. Černou a silnou, s mlékem, cukrem, ... A jakou že kávu pijeme asi nejčastěji? Espresso. Na otázku "Cosi dáte k pití?" v restauracích, kavárnách i cukrárnách nejčastěji zazní odpověď "Presso." Je ale české presso pravým espresssem? Je tam nějaký rozdíl?
Espresso versus presso
„Dal bych si pravé italské espresso.“, slyšíme také často z úst
zákazníků v restauracích, kavárnách a cukrárnách. Budou nám ho ale
u nás v Čechách schopni připravit? A pozor – poznáme vůbec, když
nám ho správně nepřipraví? O kvalitě kávy, ve smyslu výsledného
nápoje, do velké míry rozhoduje i postup její přípravy. Kávu je prostě
třeba vařit tím správným způsobem.
Italové espresso umí
Kávu je prostě třeba vařit tím správným způsobem. Začněme ale přece
jen u surovin. O tom, že Italové jsou na kávu specialisté, svědčí
samozřejmě už fakt, že většina opravdu celosvětově známých
renomovaných značek kvalitní kávy nese veskrze italské názvy. Segafredo,
Lavazza, Illy, a tak dále. A jak je vlastně možné, že Italové produkují
jednu z nejkvalitnějších káv na světě, když se v Itálii žádná káva
nepěstuje? Nejlepší kávová zrna se do Itálie dovážejí z exotických
koutů celého světa. Tradice pražení kávy je v Itálii již více než sto
let. Právě tady tedy hledejme kořeny pro označení typu „pravá italská
káva“, „správné italské espresso“. Itálie je číslem jedna nejen co
se nejlepšího espressa týká. Například i nejkvalitnější presovače a
kávovary pocházejí právě odtud. Italové prostě umí připravit to
nejlepší espresso na světě a dokázali to naučit dokonce i stroje.
Jak na nejlepší espresso?
Pokud si tedy chcete vychutnat skutečně nejlepší espresso, ale nemůžete
si zrovna dovolit odcestovat za ním přímo do Itálie, doporučujeme kávovar
italské značky. Nebo kavárnu jím vybavenou. Jedině tak bude silné,
voňavé a černé tak akorát, jak to má být.