
Káva laté
16. 8. 2012, 14:55
Káva se připravuje v nejrůznějších podobách. Asi každý milovník kávy má tu svou nejoblíbenější, nejlepší verzi. Někteří sice tvrdí, že pokud není černá, silná s bohatou pěnou, plným aroma a sedlinou na dně šálku, nejedná se o pravou kávu. Proč ale zavrhovat například kávu laté?
Káva laté
Někteří zanlci kávy sice tvrdí, že pokud není káva černá, silná s bohatou pěnou, plným aroma a sedlinou na dně šálku, nejedná se o pravou kávu. Proč ale zavrhovat například kávu laté? A o co se vlastně jedná? Vždyť vlastně i káva laté je opravdu černá, silná, voňavá. Že ne? Ale ano! Vždyť právě velmi silné presso je základem kávy laté. To je ta tmavá vrstva u dna sklenice.
Káva laté – vrstvíme
Při vyslovení pojmu laté si každý jistě ihned představí vysokou
sklenici a v ní „vrstvenou“ kávičku. Právě podle toho, jak vydařené
je toto navrstvení se nejjednodušeji pozná, do jaké míry byla káva laté
správně a zdárně připravena. Základem je opravdu velmi silné pressso. Na
něj je doplněna dávka horké mléčné pěny. Tedy tučného mléka
napěněného proudem horké páry.
Jak na mléčnou pěnu?
Tuto mléčnou pěnu je možné připravit zvlášť pomocí obyčejné trysky
s horkou párou. O to je ale poté složitější vpravit ji „na“ presso
tak, aby se jednotlivé vrstvy nepromíchaly. Vždyť právě proto se káva
laté servíruje v průhledných vysokých sklenicích. Nejedná se jen
o požitek chuťový, ale i vizuální. Pokud si nevěříte, že byste toto
zvládli, objednejte si kávu laté v kavárně či cukrárně, připravenou
odborníky. Nebo si pořiďte kvalitní kávovar, který vrstvení zvládne za
vás s naprostou dokonalostí.
Káva laté – dochucujeme
Máme tedy jasno v tom, že v případě kávy laté se nejedná
o šlehačku, ale o horké tučné napěněné mléko. Káva laté se dále
dochucuje nejrůznějšími přísadami. Vedle tradičního cukru se často
jedná například o skořici. V nabídkách kaváren jsou i další
příchuti – je libo čokoláda, karamel, oříšky? Nebo raději něco
ostřejšího? Ne! Zapomeňte na rum! Novinkou, která si získává stále
více příznivců, je chilli, coby přísada do kávy. Pokud si ale chcete
vychutnat kávu laté v „čisté“ podobě, věřte, že horká mléčná
pěna je skutečným zážitkem.